Korisni saveti

Lav auto shop
Thule Srbija
Wynns Srbija
Case Logic Srbija
Konig Srbija
Kungs Srbija

Koji akumulator izabrati

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Akumulator treba zameniti odgovarajućim akumulatorom prema preporuci proizvođača vozila za konkretan model. U slučaju da u datom trenutku ne možete da pronađete preporučeni akumulator izaberite sličan, ali povedite računa o sledećim karakteristikama: 

Napon

Prilikom izbora akumulatora prvi pokazatelj je napon akumulatora koji je najčešće 12V. 

Kapacitet

Kapacitet akumulatora se izražava jedinicama amper-čas (Ah). Najčešće je to jedini pokazatelj za izbor akumulatora, naravno pogrešno. Ukoliko ne možete da nađete akumulator identičnih karakteristika uvek izaberite akumulator sa većim kapacitetom. Akumulator manjeg kapaciteta radiće preopterećen i brzo će se prazniti. Ne treba zaboraviti da kapacitet akumulatora veoma zavisi od temperature i da pri veoma niskim temperaturama može da se smanji i do 50%.

Startna snaga

Podatak koji se neretko ignoriše prilikom kupovine a veoma bitan je za pravilan izbor akumulatora. 

Dimenzije

Savremena vozila imaju veliki izbor motora i opreme smeštenih u istu karoseriju i neretko se dešava da su neki modeli napakovani tako da praktično nema mesta ni igla da padne. U takvim situacijama veoma je bitno izabrati akumulator istih (ili možda manjih) dimenzija.

Potrošači u vozilu

Vozila novije generacije imaju mnoštvo dodatne opreme koja je najčešće elektropotrošač. Elektro podizači, grejanje sedišta, grejanje retrovizora, klima uređaj, muzički uređaji i sl. zahtevni su potrošači i neophodan im je akumulator više klase. Neka vozila imaju i ugrađen sistem start/stop i zahtevaju najmoćnije akumulatore. U takva vozila jednostavno ne možete ugraditi akumulator namenjen starijem vozilu bez zahtevnih elektro potrošača. Takođe, vozila koja su namenjena za teže uslove rada (taksi ili dostavna vozila) moraju da imaju akumulatore kojji mogu da podmire takve potrebe.

© 2010 Lav Auto. Sva prava zadržana.

Pretraga