Novosti

Lav auto shop
Thule Srbija
Wynns Srbija
Case Logic Srbija
Konig Srbija
Kungs Srbija

MICHELIN CrossClimate pneumatik

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

michelin climate 001U maju 2015. godine, Michelin će lansirati na evropska tržišta MICHELIN CrossClimate, prvi letnji pneumatik sertifikovan za korišćenje u zimskim uslovima.
Nov MICHELIN CrossClimate je spoj tehnologija za proizvodnju letnjih i zimskih pneumatika. Tehnologija za koje se dosad smatralo da nisu kompatibilne.

MICHELIN CrossClimate je zaista inovativan pneumatik pošto se prilagođava različitim klimatskim situacijama. Ovo je jedini pneumatik koja kombinuje prednosti letnjih i zimskih pneumatika.

  • - Ima kratak zaustavni put na suvim površinama.
  • - Dobio je ocenu "A" kao evropsku oznaku za kočenje na vlažnom kolovozu.
  • - Odobren je za upotrebu u zimskim uslovima i nosi logo 3PMSF (simbol 3 planinska vrha sa pahuljom na bočnom zidu gume), što ukazuje na mogućnost da se koristi zimi, uključujući i zemlje u kojima je korišćenje zimskih guma zakonska obaveza.

Novi MICHELIN CrossClimate pneumatik ovim performansama dodaje i one elemente koji su zaštitni znak svih MICHELIN pneumatika: veliku kilometražu, energetsku efikasnost i udobnost. Ovaj pneumatik će na tržištu biti uz ostale letnje i zimske Michelin pneumatike iz već postojećeg kataloga. Već postojeći zimski pneumatici i dalje igraju važnu ulogu na određenim tržištima i u određenim uslovima.

michelin climate 01

Performanse novog MICHELIN CrossClimate pneumatika proističu iz kombinacije tri tehnologije:

1. Inovativno jedinjenje gume na gaznoj površini

Pre svega, gazna površina je izuzetno gipka i povećava sposobnost jedinjenja da prianja i uz najmanje neravnine na putu u svim uslovima (na suvom, po kiši, snegu – kako dodiruje kolovoz kroz sneg?). Drugo, novi sloj ispod gazne površine optimizira energetsku efikasnost gume smanjenjem generisanja toplote. Inženjeri Michelin-a smanjili su nakupljanje toplote upotrebom silikona najnovije generacije, koji je ubačen u gumenu smešu i na taj način su uspeli da smanje potrošnju goriva korišćenjem MICHELIN CrossClimate pneumatika.

2. Kombinacija jedinstvene šare u obliku slova V i novih 3D lamela koje se uklapaju jedna u drugu.

Ova jedinstvena V šara, s uglom koji se širi, optimizira prianjanje na snegu:

  • - Poprečno zahvaljujući uglu centralnog dela gazne površine
  • - Uzdužno zahvaljujući činjenici da je ugao širi na ramenima gume

3. Ova V šara se kombinuje s novim 3D lamelama sa sopstvenim blokiranjem

Ultra-talasaste, promenljive debljine i složene geometrije, ove lamele, čija je dubina jednaka dubini šare, deluju kao kandže na snegu i tako povećavaju trakciju.
Vertikalni i poprečni talasi imaju funkciju samoblokiranja. Odnosno, uzajamno se blokiraju kako bi povećali krutost blokova na gaznoj površini. Ovim se poboljšava stabilnost gume, bz obzira na sile koje na nju deluju: uzdužna sila prilikom kočenja i ubrzavanja i poprečna sila prilikom zaokretanja. Zbog toga, poboljšane su i preciznost u vožnji i opšte performanse po suvom vremenu. Ovom kombinacijom naprednih tehnologija, povećana je ukupna krutost
gazne površine čime ne samo da se poboljšava preciznost u vožnji na suvoj površini, već se i maksimalno produžava vek upotrebljivosti pneumatika.
Ova mešavina napredne tehnologije i prisustvo EverGripTM tehnologije na ramenima omogućavaju sjajne performanse na snegu, preciznost na suvom i dugovečnost pneumatika.
Inovativna kombinacija blokova sa oborenim ivicama na gaznoj površini i lamela visokih performansi obezbeđuje optimalni kontakt s površinom puta kako bi se poboljšale performanse pri kočenju na suvom. Uz ovaj inovativni dizajn, Michelin kombinuje dizajn s oborenim ivicama sa složenim lamelama koje se protežu celom dubinom gazne površine radi sjajnoj kočenja i trakcije na snegu.

U dizajnu ovog inovativnog pneumatika, Michelin je koristio svoja saznanja o ponašanju vozača kao osnovu razvojnog procesa. Michelin-ov cilj jeste obezbeđivanje najadekvatnijeg pneumatika za svaku primenu i svaki tip vožnje. Kako bi se ovo postiglo, bilo je potrebno proći tri faze:

1. Razumevanje.

Vozači se svakodnevno suočavaju sa neočekivanim promenama vremena, kišom, snegom i padovima temperature. Međutim, oni nisu u potpunosti zadovoljni rešenjima koja su im danas dostupna ili stavovima koje moraju da usvoje. Stoga, prema studijama koje je Michelin sproveo, izgleda da:

  • 65% evropskih vozača koristi letnje pneumatike cele godine, čime dovode sebe u opasnost po hladnom vremenu, na snegu i ledu. Ove brojke obuhvataju 20% vozača u Nemačkoj, u kojoj propisi zahtevaju obavezno korišćenje zimskih guma u zimskim uslovima i 76% u Francuskoj, gde nema takvih zakonskih ograničenja (Izvor: GFK – Studija o ponašanju evropskih potrošača - 2014).
  • 4 od 10 evropskih vozača smatraju sezonsko menjanje pneumatika ograničenjem i čekaju poslednji trenutak da to urade (Izvor: Ipsos – Ponašanje u kupovini zimskih guma 2014/2015). Što se tiče onih koji ne mogu ili ne žele da prihvate ovaj trošak i smetnju, oni odbijaju da postave zimske pneumatike na automobile tokom zime.
  • 3% vozača u Nemačkoj i 7% vozača u Francuskoj koriste zimske pneumatike cele godine, čime se u pitanje dovodi kočenje na suvom, posebno kada je toplo, a veća je i potrošnja goriva.

2. Inovacija

Inovacije omoguavaju Michelin-u da ostvare savršenu ravnotežu napredne tehnologije i upotrebe. Svake godine, Michelin ulaže više od 640 miliona evra u istraživanje i razvoj, vrši 75.000 testova među korisnicima širom sveta i anketira oko 11.000 kupaca pneumatika.

3. Izvršenje.

Nov MICHELIN CrossClimate pneumatik ispunjava stalnu potrebu za bezbenošću i pokretljivošću.

 

Nakon komercijalnog lansiranja u maju 2015., MICHELIN CrossClimate će biti dostupan u 23 različite dimanzije od 15 do 17 inča, čime se pokriva 70% evropskog tržišta. Za 2016. godinu planirano je još dimenzija.

Sve performanse novog MICHELIN CrossClimate pneumatika na polju bezbednosti ostvaruju se jednostavno i ekonomično. Korisnik može voziti cele godine, bez obzira na promene vremena, koristeći samo jedan tip pneumatika: MICHELIN CrossClimate.

Razvojni put MICHELIN CrossClimate pneumatika u 6 brojki:

7

Broj zemalja u kojima je pneumatik testiran: Nemačka, Kanada, Finska, Francuska, Poljska, Španija i Švedska.

36

Broj meseci koji je utrošen na dizajniranje pneumatika – od praznog lista papira do lansiranja pneumatika za predstavnike štampe 2. marta 2015. Bilo je potrebno samo 3 godine razvoja za nešto što bi, u uobičajenim uslovima, trajalo 4 godine i 8 meseci. MICHELIN CrossClimate pneumatik razvijen je 1,5 puta brže od ostalih automobilskih pneumatika.

70

Ovoliko stepeni Celzijusa iznosi temperaturni opseg na kojem je guma testirana. Testovi su vršeni na spoljnim temperaturama od -30 ° C do + 40 ° C.

150

Broj inženjera i stručnjaka koji su radili na dizajnu, testiranju, industrijalizaciji i proizvodnji MICHELIN CrossClimate pneumatika.

Preko 1000

Broj laboratorijskih testova izvršenih na materijalima, gaznoj površini i kućištu.

5.000.000

Broj kilometara pređenih tokom testova dinamike, habanja i izdržljivosti. To je kao da ste 125 puta obišli Zemljinu kuglu na ekvatoru.

© 2010 Lav Auto. Sva prava zadržana.

Pretraga