Korisni saveti

Lav auto shop
Thule Srbija
Wynns Srbija
Case Logic Srbija
Konig Srbija
Kungs Srbija

Priprema vozila za zimu

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Hladno vreme, klizavi kolovozi, so i pesak na putu – sve nas to čeka u narednim danima. Svi sitni problemi koji nisu predstavljali veliku teškoću za vaše vozilo proteklog leta, pogoršaće se prvim hladnim danima: dotrajali akumulator, iskrzani brisači, loše svećice, neispravan grejač zadnjeg stakla, zapušeni filteri...

Ne čekajte da padne prvi sneg kako biste pripremili svoje vozilo za zimu!

Pravilna priprema vozila za zimu pomoći će Vam ovaj period prođe sa što manje neprijatnosti, zato Vam predlažemo da obratite pažnju na sledeće:

Zimske gume

Osim što su zakonska obaveza, zimske gume imaju brojne prednosti kada se teperatura spusti ispod 7°C. Zimske gume bolje prijanjaju i imaju mnogo kraći zaustavni put što ponekad može da bude presudno.

Ne zaboravite da redovno kontrolišete pritisak u gumama.

Antifriz

Proverite efikasnost antifriza u vašem vozilu i po potrebi zamenite tečnost u sistemu za hrađenje. Antifriz se po pravilu menja svake 2 godine ali ipak proverite tačku mržnjenja pred zimski period.

Tečnost za vetrobransko staklo

U sistem sipajte sredstvo za pranje vetrobrana prilagođeno za korišćenje u zimskom periodu. Obično su to sredstva koja imaju tačku mržnjenja do -20°C.

Zaštita gumenih delova

Gumene obloge vrata i prtljažnika premažite sredstvom za zaštitu kedera koje će omogućiti da se pri niskim temperaturama vrata ne "zalepe".
Razmislite o nabavci gumenih patosnica - sprečiće da tepih upije vlagu.

Metlice brisača

Ukoliko ste zbog lepog vremena zaboravil na svoje metlice brisača, pravo je vreme da proverite u kakvom su stanju i promenite ih novim, ukoliko je potrebno. Česte padavine i vlažni putevi dovode do česte upotrebe brisača u zimskom periodu. Ne dozvolite da vam istrošeni brisači kvare preglednost na putu.

Brave

U zimskim uslovima se neretko dešava da brave zalede i da niste u mogućnosti da otvorite Vaše vozilo. Sipajte tečnost za zaštitu brava od smrzavanja kroz ključaonicu u unutrašnjost brave. Ponekad je korisno imati i sredstvo za odleđivanje brava pri ruci.

Svetlosni pokazivači

Proverite ispravnost i podešenost farova i funkcionalnost ostalih svetlosnih pokazivača. Po potrebi zamenite neispravne sijalice i pravilno podesite oborena svetla.

Obezbedite dobar start motora

U slučaju da motor teško startuje u zimskom periodu, proverite stanje akumulatora, očistite kontakte, dolijte destilovanu vodu i po potrebi ga napunite. Ako je akumulator u lošem stanju, bolje je da ga zamenite pre prvih mrazeva nego da doživite neprijatnost da ne startuje u nezgodnom trenutku. Takođe je potrebno proveriti i stanje ostalih delova sistema za paljenje, između ostalih: svećice, kablove i razvodnik paljenja.

Zimska kozmetika

Obezbedite na vreme komplet auto-kozmetike koji će vam olakšati vožnju u zimskom periodu:

 • Metlice za čišćenje snega
 • Sredstvo za zaštitu gumenih delova
 • Odleđivač brava
 • Sredstvo protiv zamrzavanja brave
 • Sredstvo protiv zaleđivanja stakla
 • Sredstvo za odleđivanje stakla
 • Strugač leda
 • Lopaticu za sneg
 • Sredstvo protiv zamagljivanja stakla
 • Krpu protiv zamagljivanja stakla
 • Sajlu za vuču
 • Baterijsku lampu

Aditivi

Za vozila ko ji koriste dizel gorivo preporučujemo upotrebu aditiva protiv smrzavanja. Aditivi, pored zaštite od smrzavanja omogućavaju lakši start vozila, odstranjivanje vode iz goriva, bolje podmazivanje i čišćenje sistema goriva i još mnogo prednosti pa ih preporučujemo za upotrebu, kako u dizel tako i u benzinskim motorima.

Sistem za grejanje/ventilaciju

Dobru vidljivost tokom zimske vožnje kvari često zamagljivanje unutrašnjosti vozila. Najčešći uzrok je loša ventilacija ili problem sa grejanjem vozilu. Proverite stanje sistema za grejanje i ventilaciju, zamenite filter kabine čija je zapušenost najčešći uzrok loše ventilacije. Očistite lišće i prljavštinu sa usisnika za vazduh kabine i proverite nivo tečnosti u sistemu za hlađenje.

Oštećenja na karoseriji

Upotreba soli i peska na putevima tokom zimskih padavina oštećuje boju karoserije i uzrokuje da automobil brže propada. Naročito su osetljiva oštećena mesta na karoseriji, koja treba zaštititi, u slučaju manjih ogrebotina - korektorima za boju ili auto-lakovima u slučaju većih oštećenja. Takođe treba proveriti i zaštitu donjeg dela vozila, stanje izduvnog sistema, a naročito obratiti pažnju na stanje delova kočionog sistema.
Perite auto češće tokom zime, a naročito ispod vozila. Vlaga, so i i naslage prljavština mogu pospešiti koroziju.

Pripremite se za zimovanje

Ukoliko ste ljubitelj zimskih sportova nabavite krovne nosače za skije. Bolje rešenje je krovna kutija u kojoj, pored skija, možete smestiti i cipele za skijanje i nešto opreme. Osim toga što će vam rasteretiti prtljažnik, uštedeće vam i gorivo zbog manjeg otpora vazduha. 
Zimski centri su obično pod većim slojem snega tako da će, pored zimskih guma, biti neophodno da ponesete i lance za sneg. Lopatica ili ašovčić će takođe biti dobrodošli, kao i baterijska lampa i fluorescentni prsluk.
Cirada će zaštititi vaše vozilo od obilnih padavina i olakšaće vam čišćenje i odleđivanje na kraju zimovanja.

 

© 2010 Lav Auto. Sva prava zadržana.

Pretraga