Redovna zamenu ulja automatskog menjača spada u redovne periodične servisne intervencije i neophodno je odraditi u predviđenom intervalu. Preventivnom zamenom ulja u automatskom menjaču se mogu sprečiti ozbiljni i veoma skupi kvarovi.

Ali to nije garancija da ne može doći do kvara na menjaču jer kao i svaki sklop na vozilu i menjač ima svoj radni vek koji se razlikuje od modela menjača.

Zašto je potrebno menjati ulje u automatskom menjaču?

Dotrajalo ulje ne podmazuje dovoljno delove automatskog menjača tako da se komponente brže troše, brzine se teže menjaju, skraćuje se radni vek i stvaraju se naslage koje mogu uzrokovati teže i skupe kvarove.

Koliko često menjati ulje automatskog menjača?

Proizvođači vozila propisuju interval zamene ulja u automatskom menjaču vašeg automobila. Najčešće se ulje menja svakih 60-80.000km. Osim toga što ulje gubi svojstva prilikom rada, ono je takođe podložno starenju. U slučaju da ne prelazite velike kilometraže, potrebno je zameniti ulje u automatskom menjaču svake 2-3 godine.

Zamenu ulja menjača preporučljivo je uraditi ukoliko nemate podatak da li je i kada ulje menjano, npr. pri kupovini polovnog vozila.

Takođe je, kao prvi korak, poželjno zameniti ulje u slučaju da primetite bilo kakvu nepravilnost u radu automatskog menjača. Svakako je bitno pre intervencije, proveriti rad menjača probnom vožnjom.

Koju opremu koristimo prilikom zamene ulja automatskog menjača?

U našem servisu koristimo Uređaj za zamenu ulja automatskog menjača koji omogućava da se zameni celokupna količina 100% ulja u automatskom menjaču. Poređenja radi, prilikom ručne zamene ulja moguće je ispustiti samo do 50% količine ulja. Takva zamena ulja nije kompletna i vremenom dovodi do stvaranja tvrdokornih naslaga koje mogu da uzrokuju veće probleme ili čak da oštete delove automatskog menjača. Takođe Uređaj omogućuje da se automatski menjač ispere od naslaga ulja i prljavštine koja nastaje od neredovne i neadekvatne zamene ulja.

Usluga podrazumeva

Usluga podrazumeva zamenu ulja Uređajem za zamenu ulja u automatskom menjaču bez skidanja menjača.

Usluga ne podrazumeva

Usluga zamene ulja automatskog menjača ne podrazumeva da će time biti rešeni problemi ili nepravilnosti u radu automatskog menjača. Postoji mogućnost da je menjač zapušten ili da postoji mehaničko oštećenje tako da sama zamena ulja ne daje željene rezultate. U takvim slučajevima kao opciju, nudimo uslugu ispiranja automatskog menjača. Ukoliko smatramo da se ispiranjem menjača neće rešiti simptomi koje ste uočili, nudimo mogućnost popravke automatskog menjača.