Korisni saveti

Lav auto shop
Thule Srbija
Wynns Srbija
Case Logic Srbija
Konig Srbija
Kungs Srbija
Vreme je za zimske gume

Vreme je za zimske gume

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Iskusni vozači znaju da je vožnja u zimskim i letnjim uslovima potpuno različito iskustvo. Zato je neophodno pripremiti svoje vozilo za zimu, a najvažnija stavka je promena guma. Pažljivo i pravilno odabrane gume i lanci za sneg pomažu da smanjite rizik od nezgoda u zimskim mesecima.

Karakteristike zimskih guma

Zimske gume se prave od gumenih smesa koje ostaju mekane i na niskim temperaturama. Karakteriše ih veoma užljebljena površina koja omogućava optimalni učinak u uslovima hladnog vremena (suvo, vlažno, sneg ili led). Prepoznaju se posebnim oznakama sa strane: „M+S“ simbol ili Three Peak Mountain Snowflake – 3PMSF (pahuljica u planini sa tri vrha).

Kada postaviti zimske gume?

Zimske gume treba postaviti na vozilo kada je temperatura konstantno ispod +7°C, obično od sredine oktobra do sredine aprila.

Prema važećem Zakonu o bezbednosti saobraćaja Srbije, od 1. novembra vozači su dužni da na svojim vozilima imaju odgovarajuće zimske pneumatike ukoliko se na kolovozu nalaze sneg ili led. Stručnjaci ipak savetuju da se zimske gume stave na vozilo i kada nema snega i poledice na putu, kada je temperatura konstantno niža od +7°C, jer letnja guma na nižim temperaturama gubi svojstva koja bitno utiču na upravljivost, ali i na zaustavni put. Prema nedavno sprovedenim istraživanjima časopisa Auto Bild, čak 90 odsto vozača smatra da je tokom zime vožnja sa zimskim gumama daleko bezbednija.

Zaustavni put na snegu

zaustavni put zimske letnje gume

  • 1) Prosečna razlika u tragu kočenja zimskih pneumatika u poređenju sa letnjim. Trag kočenja na vlažnoj podlozi od 80 do 0 km/h. TÜV SÜD 2013 testovi, sa 205/55 R16, izvođeni na temperaturi od 4°C do 6°C.
  • (2) Prosečna razlika u tragu kočenja zimskih pneumatika u poređenju sa letnjim. Trag kočenja na snežnoj podlozi od 50 do 0 km/h. TÜV SÜD 2013 testovi, sa 205/55 R16, izvođeni na temperaturi od -4°C and -6

Kako pravilno odabrati gume?

Bez obzira na to koliko je zima oštra, svi stručnjaci savetuju da se zimi koriste zimske gume za potpuno uživanje u bezbednoj, udobnoj i preciznoj vožnji.

Gumu odaberite prema uslovima u kojima vozite tokom zime, vrsti vašeg vozila i veličini svojih točkova.

Ukoliko i dalje niste sigurni koji pneumatik da odaberete za svog ljubimca, ekipa Lav Auta stoji vam na raspolaganju.

Pišite nam na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili nas pozovite na 011/239 0009.

© 2010 Lav Auto. Sva prava zadržana.

Pretraga