Redovni servisi

Lav auto shop
Thule Srbija
Wynns Srbija
Case Logic Srbija
Konig Srbija
Kungs Srbija

Zamena kočione tečnosti

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Pravovremena zamena kočione tečnosti je najbolji potez u održavanju sistema kočenja u ispravnom stanju. Kočioni sistem je sa stanovišta bezbednosti, najvažniji sistem na automobilu.

Kočiona tečnost prenosi snagu kočenja pedale preko cilindra do kočionih čeljusti i paknova. Dotrajala kočiona tečnost može prouzrokovati propadanje pedale i otkazivanja kočnica kada su najpotrebnije.

Zašto je potrebna zamena kočione tečnosti

Kočiona tečnost je najčešće na osnovi glikola (alkohola) i veoma je higroskopna, tj. lako apsorbuje vlagu iz vazduha čime se narušavaju njena svojstva. Tokom normalnog rada, a posebno pri naglom i čestom kočenju, tečnost se zagreje do ekstremno visokih temperatura (>200 °C). U slučaju pojave vlage u kočionoj tečnosti, snižava se tačka ključanja i prilikom kočenja dolazi do pregrevanja i delimičnog propadanja pedale ili otkazivanja kočnica. Voda u kočionom sistemu utiče na korziju i trajnost delova sistema kočenja na šta su posebno osetljive ABS kočnice.

Prilikom izbora vrste kočne tečnosti, proverite preporuku proizvođača vozila. Kočione tečnosti najčešće imaju oznake DOT 3, 4, 5 i 5.1 a razlikuju se u visini tačke ključanja.

Koliko često?

Zamena kočione tečnosti se obavlja periodično, svake dve godine prema preporuci proizvođača vozila, bez obzira na pređenu kilometražu.

Period zamene kočione tečnosti možete smanjiti ako:

  • Vozite u uslovima ekstremnih temperatura;
  • Vozite oštro, sa čestim naglim kočenjima;
  • Prelazite velike kilometraže.

Mogući znaci neispravnosti kočione tečnosti:

  • Propadanje pedale;
  • Slabije kočenje;
  • Pregrevanje kočnica;
  • Zanošenje automobila prilikom kočenja.

Redovna kontrola kočione tečnosti je najbolji pokazatelj kvaliteta i koliiko je potrebna zamena kočionog ulja.

© 2010 Lav Auto. Sva prava zadržana.

Pretraga