Ostale servisne usluge

thule case-logic wynns konig kungs

baner gume

baner akumulator

baner lanci za sneg

Zamena svećica

Zamena svećica

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Najvažniji deo svećice su elektrode između kojih se pravi varnica za paljenje. Tradicionalno se koriste čelik/nikl elektrode, ali novije svećice su od plemenitih metala kao što su platina, ili legure zlato i paladijuma. Ove svećice su manje podložne eroziji i obezbeđuju duži životni vek i otpornije su na zaprljanost.

Većina motora koristi jednu svećicu po cilindru a neki motori čak dve. Svećica služi da zapali mešavinu goriva i vazduha u cilindru.

Svećice imaju svoj vek trajanja koji zavisi od vrste svećica, kvaliteta goriva, načina vožnje. Interval zamene se obično kreće od 10-30.000 km ili svake dve godine u zavisnosti od tipa svećice i preporuka proizvođača. Neke iridijumske svećice potrebno je zameniti tek posle 100.000 km. U slučaju da koristite TNG kao pogonsko gorivo, prepolovite interval zamene.

Neispravne svećice mogu biti uzrok sledećih simptoma:

  • Povećana potrošnja
  • Slabo ubrzanje
  • Neravnomeran rad motora
  • Otežano paljenje

Osim navedenog neispravne svećice mogu da oštete druge električne uređaje u sistemu paljenja. Loše svećice mogu da izazovu zastoj u radu cilindra i uzrokuju paljenje signalne lampice. Ignorisanje ovih znakova može dovesti do oštećenja katalizatora i njegove zamene.

© 2010 Lav Auto. Sva prava zadržana.

Pretraga