TPMS - Sistem kontrole pritiska u pneumaticima

TPMS - Sistem kontrole pritiska u pneumaticima

Senzor pritiska TPMS je sistem kontrole pritiska u gumama. To je elektronski sistem koji prati pritisak u gumama i upozorava vozača ukoliko dođe do promene pritiska, putem displeja ili signalnih lampica na instrument tabli.

Sastoji se od centralnog prijemnika podataka i četiri bezžična modula na naplatku. Moduli mere trenutni pritisak u pneumatiku, uzimajući u obzir i temperature pneumatika.

Senzori pritiska u gumama su od 2014. godine postali standardna oprema u svim automobilima.

Čemu služi senzor pritiska

Sistem za kontrolu pritiska u gumama povećava nivo bezbednosti vožnje. Ispravan pritisak u pneumaticima produžuje njihov vek trajanja, smanjuje potrošnju goriva i povećava sigurnost.

Kako radi

Senzor pritiska koji se ugrađuje u pneumatik i koji meri pritisak vazduha, izmerene vrednosti bežičnim putem šalje prijemniku u vozilu. Vozač u svakom trenutku može u kabini svog vozila videti tačnu vrednost pritiska vazduha u gumama ili upozorenje kada je određena guma ispod optimalne granice. Na taj se način može prepoznati gubitak pritiska pre nego što dođe do eventualne štete. Napajanje senzora osigurano je preko integrisane baterije.

tpms-02

Zašto menjati (održavati – proveravati)

Problemi sa senzorima su najčešće oštećenja senzora ili ventila. Kod zamene nove felne, treba montirati, možda zameniti, senzor kontrole pritiska u gumi, treba ugasiti lampicu upozorenja ili podesiti parametre senzora.

Iako su sistemi sami po sebi dugotrajni, dešava se da vlasnicima automobila zadaju probleme u situacijama kao što su:

 • pucanje ventila,
 • fizičko oštećenje senzora,
 • prestanak rada senzora,
 • oštećenja i potrebe za zamenom felne.

Senzori pritiska kodirani su tako da računar prepoznaje i prihvata samo senzore u koje su upisani kodovi koji odgovaraju isključivo tom računaru. Određeni automobili to registruju kao grešku koju prikazuju samo prilikom startovanja automobila, dok neki ne sklanjaju informaciju o tome da je guma probušena i ne prestaju da šalju zvučne signale, sve dok se problem ne reši.

Koliko često

Senzori sistem za kontrolu pritiska u gumama (TPMS) ne traju večno, i treba ih periodično zameniti. Stručnjaci industrije guma procenjuju životni vek ovih senzora od 5 do 10 godina.

Koju opremu/pribor koristimo

U našem prodajnom programu nudimo univerzalne senzore firmi Ital-sensor i Tyresure koji pokrivaju 97% vozila na tržištu. Takođe nudimo i rezervne delove i namenske setove za reparaciju senzora firme Ital-sensor. Obezbedili smo i uređaj za kodiranje i kloniranje senzora firme Texa.

tpms-01

Koje usluge nudimo

 • Provera ispravnosti postojećih senzora,
 • Dijagnostika kvara senzora,
 • Programiranje senzora pritiska,
 • Kloniranje senzora za merenje pritiska u gumama,
 • Zamena oštećenih senzora,
 • Ugradnja novih senzora,
 • Reparacija oštećenih ventila.

Takođe nudimo sve vrste ventila za ugradnju na senzore pritiska, kako gumenih tako i aluminijumskih sa pratećom opremom kao što su: navrtke, podloške, plastični i gumeni prstenovi, zavrtnji, iglice i ostala prateća oprema.

Povezani tekstovi

Najnovije sa bloga

Prijavite se za newsletter
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.