Zamena rashladne tečnosti

Zamena rashladne tečnosti

Zamena antifriza u predviđenom intervalu je neophodna za pravilno funkcionisanje rashladnog sistema.

U starijim vozilima kao rashladni fluid, tokom godine, se koristila voda a u zimskom periodu korišćen je antifriz. U savremenim vozilima antifriz se u rashladnom sistemu nalazi preko cele godine nezavisno od klimatskih promena.

Zašto je potrebna zamena antifriza?

Brojne su prednosti upotrebe antifriza u odnosu na upotrebu vode u rashladnom sistemu:

  • Niža tačka smrzavanja
  • Viša tačka ključanja
  • Bolja zaštita od korozije
  • Ne stvara kamenac
  • Ne nagriza creva

Najčešće je zelene boje i koristi etilen-glikol kao bazu i antikorozivne aditive. U novijim vozilima koristi se antifriz produžene trajnosti i narandžaste boje.

Koristite antifriz prema specifikacijama proizvođača vozila. Antifrizi različitih formulacija ne smeju se mešati međusobno. Najčešće se razređuju sa destilovanom vodom u pravilnom odnosu ukoliko već nisu razređeni (npr. 40%).

Koliko često?

Period zamene zelene rashladne tečnosti je oko 2 godine, u slučaju da se ne doliva periodično. Tačka mržnjenja se može proveriti odgovarajućim instrumentima na osnovu čega se utvrđuje da li je potrebno zameniti tečnost. Narandžasta tečnost ima produženo trajanje i potrebno je zameniti svakih 5 godina.

Prilikom promene antifriza potrebno je proveriti ceo sistem za hlađenje. Creva koja su krta, porozna i ispucala treba zameniti pre zamene antifriza. Takođe treba proveriti i sve spojeve (da li postoji curenje), kao i hladnjak.

Povezani tekstovi

Najnovije sa bloga

Prijavite se za newsletter
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.