Razmišljate o Run flat gumama?

Razmišljate o Run flat gumama?

Run Flat gume su dizajnirane tako da ostanu funkcionalne kratko vreme nakon što se guma probuši tokom vožnje. Ako vam se guma na automobilu probuši, nema potrebe za zaustavljanjem. Nastavite vožnju (smanjenom brzinom) do najbližeg vulkanizera radi promene gume.

Run Flat gume ujedno smanjuju i opasnost od „eksplozije“ gume zbog svoje jedinstvene konstrukcije.

Run flat gume - razlika između običnih i run flat gumaOve gume imaju dodatno pojačane bočne strane koje pridržavaju automobil kada dođe do pucanja gume. Kod normalnih pneumatika vazduh je glavni i jedini zaslužan za potporu, pa je jasno kako će u slučaju pucanja gume vazduh „pobeći“, a guma će se u potpunosti izduvati. Run Flat gume imaju jake umetke u bočnim stranicama koje podupiru težinu automobila i kada u samoj gumi nema vazduha. 

Koliko dugo možete voziti na probušenoj Run Flat gumi?

Kada se Run Flat guma probuši ne smete da nastavite vožnju kao da se ništa nije dogodilo. Ako vam se probušila Run flat guma, vožnju možete nastaviti brzinom od 50 do 90 km/h  još dodatnih 150-300 km, u zavisnosti od proizvođača gume i opterećenja samog vozila.

Run flat guma kao osnovna oprema

Sve više proizvođača stavlja Run Flat gume na nove automobile. Zato, kada kupite novi automobil, npr. BMW ili MINI, dobićete i četiri Run Flat gume. To ujedno znači kako nećete imati rezervnu gumu niti opremu za popravku gume kao obaveznu opremu u automobilu.

Montaža standardnih guma na „Run Flat“ vozila

Ako je vaš automobil kupljen sa već montiranim Run flat gumama, moguće je promeniti gume i na vozilo montirati četiri standardna pneumatika. Međutim, treba imati na umu kako u prtljažnom prostoru nemate rezervni točak i opremu za popravku gume, pa se pobrinite i za to.

Mi ne preporučujemo zamenu Run Flat guma standardnim gumama. Ta promena će uticati na upravljivost vozila. Međutim, neki se odlučuju na takve promene iz sledećih razloga: 

 • Standardne gume su u većini slučajeva povoljnije od Run Flat guma;
 • Još uvek je lakše nabaviti standardne gume;
 • Neki vozači smatraju kako se na standardnim gumama udobnije vozi;
 • Većina vulkanizera nema opremu za rad sa Run Flat gumama.

Montaža Run Flat guma na starija vozila

Ako razmišljate o kupovini Run Flat guma za vozilo koje je prethodno bilo opremljeno standardnim gumama, treba da imate na umu sledeće:

 • Sistem kontrole pritiska u gumama: Run Flat gume koriste samo vozila koja imaju istem kontrole pritiska u gumama. Taj sistem upozorava vozača u slučaju da guma pukne, kako bi se pridržavao ograničenja (brzina vožnje i udaljenost).
 • Trap vozila: Takođe treba obratiti pažnju na uticaj guma na trap vozila. Zbog čvršće konstrukcije, vožnja na Run Flat gumama neće biti ista kao na standardnim gumama.

Kombinacija standardnih i Run Flat guma

Opšte pravio je da treba izbegavati upotrebu različitih vrsta guma na vozilu. Ovo pravilo važi i za kombinovanje standardnih guma sa Run Flat gumama. Vozne karakteristike guma se razlikuju i zbog toga treba izbegavati mešanje bilo kakve vrste, zbog sopstvene sigurnosti i sigurnosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Označavanje Run Flat guma

Svaki proizvođač daje specijalne oznake za svoju Run Flat tehnologiju.

 • ZP - Zero Pressure - Michelin;
 • SSR - Self Supporting Runflat - Continental;
 • ROF - Run On Flat - Dunlop i Goodyear;
 • DSST - Dunlop Self Supporting Technology - Dunlop;
 • EMT - Extended Mobility Technology Dunlop i Goodyear;
 • RUN FLAT - Pirelli;
 • RFT - Bridgestone;
 • HRS - Hankook Runflat System.

Povezani tekstovi

Najnovije sa bloga

Prijavite se za newsletter
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.