Uloga amortizera u vožnji

Uloga amortizera u vožnji

Amortizeri su jedan od vitalnih delova automobila sa stanovišta bezbedne vožnje. 

Funkcija i zadatak amortizera

Jedna od glavnih zadataka amortizera jeste da konstantno drže točkove na putu i da prenose silu upravljanja i kočenja vozila na putu za vreme vožnje. Gubljenjem kontakta sa drumom postoji realna opasnost od gubljenja kontrole nad vozilom. Zbog toga su amortizeri, kada govorimo o sigurnosti, jedan od najvažnijih delova vašeg vozila.

Trajnost i izdržljivost

Dugotrajno korišćenje, prenaprezanje amortizera, korozija, voda i so na putu, mogu uticati na pravilno funkcionisanje amortizera. U zavisnosti od uslova na putu, amortizeri nakon predjenih 60.000 – 80.000km nemaju više početni 100%-ni učinak. To znači da u proseku 14.5% vozila (svako sedmo vozilo) koja su već prešla 100.000 km ili imaju prosečnu starost preko 5 godina, imaju neispravne amortizere.

Sigurnost

Pri brzini od 80km/h istrošeni amortizeri produžuju zaustavni put za 2-3 metra u poredjenju sa solidnim neistrošenim amortizerima. Vozilo u krivinama takođe postaje nestabilno ako amortizeri pokazuju znake starenja. Za razliku od novih amortizera, testovi sa amortizerima koji su pružali samo polovinu učinka od uobičajene potisne sile, pokazali su da zadnje gume na neravnim putevima i u oštrim krivinama ne prijanjaju na put zbog transverzalnih (poprečnih) sila ubrzanja.

Elektronika

Amortizeri slabog kvaliteta umanjuju kvalitet modernih elektronskih komponenti kao što su ABS, ASR ili ESP (sastavi elektronske stabilnosti). Za vreme kočenja na neravnom putu, pri brzini od 80km/h, kod vozila koja imaju ABS i neispravne amortizere zaustavni put se produžava za oko 5 metara u odnosu na vozila koja nemaju ABS a takođe imaju neispravne amortizere.

Brza provera

Da bi se osigurala i povećala vaša sigurnost neophodno je raditi redovne provere amortizera.

TEST

  1. Da li je vaše vozilo već prešlo 80.000 km bez provere stanja amortizera?
  2. Da li se auto naginje napred pri oštrim krivinama?
  3. Da li vaše gume imaju istrošene delove i da li se gume na vašem vozilu uopšteno brže troše?
  4. Da li vam auto pri vožnji deluje “nervozno”, “poskakuje”? Da li se volan vašeg vozila trza unazad?
  5. Da li auto snažno reaguje na nagibe na putu, poklopce odvoda, kolotrake i ostećenja na putu?
  6. Da li su klip i amortizer prekriveni uljem?
  7. Da li se na klipu vide znakovi brazdi, žljebova i sl.?
  8. Da li vam se auto čini nestabilno u svim uslovima i vrstama vožnje?

Ako ste potvrdno odgovorili na više od jednog pitanja, molimo vas da vaše amortizere hitno proverite.

Povezani tekstovi

Najnovije sa bloga

Prijavite se za newsletter
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.