Zamena pumpe vode

Zamena pumpe vode

Zamena vodene pumpe kao jednog od najvažnijih delova u sistemu hlađenja vozila, omogućava pravilno hlađenje motora i produžava trajnost rashladnog sistema.

Pumpa vode je jedan od najvažnijih delova u sistemu hlađenja vozila. Ona omogućava kruženje rashladne tečnosti kroz sistem za hlađenje održavajući optimalnu temperaturu motora čuvajući ga od pregrevanja.

Pumpa vode se pokreće kaišem i radi kada i motor. Ona pumpa rashladnu tečnost kroz blok motora i zatim preko creva u hladnjak gde se spušta temperatura i preko creva opet vraća u motor.

Zašto je potrebna zamena vodene pumpe

Ako pumpa ne radi pravilno, dolazi do pregrevanja motora i trajnog oštećenja delova motora. Porast temperature motora primetićete najčešće na pokazivaču na kontrolnoj tabli ili aktiviranjem crvene lampice za temperaturu motora.

Mogući simptomi neispravne vodene pumpe

  • Pumpa je vrela na dodir;
  • Vidljivo curenje ispod pumpe;
  • Barice rashladne tečnosti na parkingu (zelenkaste ili narandžaste boje);
  • Sumporast miris, kao pokvarena jaja;
  • Piskav zvuk iz motora;
  • Često dolivanje rashladne tečnosti.

Koliko često je potrebno menjati pumpu za vodu

Rashladna tečnost pod pritiskom pumpe cirkuliše kroz rashladni sistem neprekidno, ali sa pažljivim održavanjem, pumpa bi trebalo da potraje više od 100.000 km. Preporuka za pumpe vode koje za pogon koriste zupčasti kaiš da se zamene zajedno sa ostalim delovima seta zupčenja.

Prilikom zamene pumpe potrebno je zameniti i kaiš

Povezani tekstovi

Najnovije sa bloga

Prijavite se za newsletter
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.