Zamena ulja automatskih menjača

Zamena ulja automatskih menjača

Zamena ulja automatskog menjača spada u redovne periodične servisne intervencije i neophodno je odraditi u predviđenom intervalu. Preventivnom zamenom ulja poboljšavaju se performanse menjača, unapređuje se komfor i efikasnost u vožnji i mogu se sprečiti ozbiljni i veoma skupi kvarovi.

Zašto je potrebna zamena ulja automatskog menjača?

Brojni su razlozi za neophodnost zamene ulja u automatskom menjaču. Optimalno podmazivanje omogućava nesmetan rad komponenti automatskog menjača, štiti menjač od preranog habanja i kvarova i omogućava efikasnu i udobnu promenu brzina. 

Dotrajalo ulje ne podmazuje dovoljno delove automatskog menjača tako da se komponente brže troše, brzine se teže menjaju, skraćuje se radni vek i stvaraju se naslage koje onemogućavaju normalan rad menjača.

Zamenom ulja mogu se rešiti sledeći problemi:

  • Kašnjenje pri promeni brzina;
  • Grubo ili nepouzdano ponašanje menjača;
  • Vibracija vozila pod opterećenjem;
  • Trzaji kod zaustavljanja ili parkiranja.

Koliko često se menja ulje u automatskom menjaču?

Proizvođači vozila propisuju interval zamene ulja u automatskom menjaču vašeg automobila. Osim toga što ulje gubi svojstva prilikom rada, ono je takođe podložno starenju. 

Kod starijih modela automatskih menjača ulje i filter trebalo bi da se menjaju na 30-50.000 km. Kod novih generacija automatskih menjača proizvođači predlažu da se ulje i filter nikada u veku vozila ne menjaju, osim u slučaju kvara. To se ipak u praksi pokazalo kao nešto što stvarno smanjuje vek menjača. Zato je preporuka mnogih servisera da prvi servis automatskog menjača treba uraditi na 100-120.000 km, a nakon toga na svakih 60-80.000 km. To podrazumeva zamenu ulja i filtera ulja automatskog menjača.

Zamena ulja se preporučuje čak i u vozilima sa doživotnim rokom trajanja menjačkog ulja.

Zamenu ulja automatskog menjača preporučljivo je uraditi ukoliko nemate podatak da li je i kada ulje menjano, npr. pri kupovini polovnog vozila.

Takođe je, kao prvi korak, poželjno zameniti ulje u slučaju da primetite bilo kakvu nepravilnost u radu automatskog menjača.

Zamena ulja automatskog menjača ne podrazumeva da će time biti rešeni problemi ili nepravilnosti u radu automatskog menjača. Postoji mogućnost da je menjač neodržavan ili da postoji mehanički kvar tako da sama zamena ulja ne daje željene rezultate. U takvim slučajevima, kao opciju, nudimo uslugu ispiranja automatskog menjača.

Ukoliko smatramo da se ispiranjem menjača neće rešiti simptomi koje ste uočili, nudimo mogućnost popravke automatskog menjača.

Povezani tekstovi

Najnovije sa bloga

Prijavite se za newsletter
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.