Zatezanje točkova moment ključem

Zatezanje točkova moment ključem

Zatezanje šrafova prilikom montaže točkova na vozilo je servisna operacija koja je često podcenjena i pokušaćemo da objasnimo zašto je važno pravilno zategnuti šrafove točkova.

Zašto je potrebno zatezanje točkova moment ključem

Pravilna montaža točkova zahteva da zavrtanj (ili navrtka) bude stegnut silom koja je preporučena za vaše vozilo. Proizvođač vozila je propisao pravilan moment pritezanja za točkove vozila i oni se mogu razlikovati od modela do modela i u zavisnosti od toga da li je felna čelična ili aluminijumska. Najčešće se taj podatak nalazi na poklopcu rezervoara ili na stubu vozačevih vrata.

Prevelika sila zatezanja dovodi vremenom do slabljenja šrafa i u jednom trenutku do pucanja. Najčešće vulkanizeri šrafove zavrnu pneumatskim alatom i to nije problem kada skidate točkove kod vulkanizera ili u auto servisu. Međutim, u slučaju kada vam na putu pukne guma, imaćete ozbiljan problem da taj točak skinete priručnim alatom u vašem vozilu.

Sa druge strane, postoji mogućnost da se nedovoljno zategnuti šrafovi olabave i ne drže točak na mestu.

Za zatezanje točkova prilikom svake intervencije u Lav autu, obavezno koristimo moment ključ.

Povezani tekstovi

Najnovije sa bloga

Prijavite se za newsletter
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.