Kupovina guma: šta treba da znate

Kupovina guma: šta treba da znate

Da li Vaše gume izgledaju pomalo ćelavo, istrošeno ili staro? Ako je odgovor da, možda bi trebalo razmotriti kupovinu novih guma. Analiza svih sitnih detalja koja je potrebna da bi se izabrale najbolje gume može izgledati kao nemoguć zadatak. Međutim, to ne mora biti tako obeshrabrujuće; ovaj zgodni vodič će na jasan način predstaviti sve što je potrebno da znate kako biste doneli najbolju odluku za Vas i Vaš automobil.

Kada treba da promenite Vaše gume

Kada je reč o zameni guma, postoje slučajevi kada je to apsolutno neophodno usled bušenja ili oštećenja. Naravno, ovi slučajevi se moraju rešavati što je pre moguće kako bi se izbegli rizici po Vašu bezbednost, kao i po bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. Osim situacija kada je to neophodno, ukoliko su Vaše gume jednostavno odslužile svoje, postoji optimalno vreme za njihovu zamenu. Nove gume nikada ne ostaju nove dugo vremena tako da će se šara na Vašim gumama istrošiti kako ih koristite. Treba redovno da vršite provere da li je šara i dalje u zakonom propisanim okvirima, odnosno veća od 1,6 mm. Gume kompanije Michelin imaju pogodan sistem za proveru, tako da znate kada se bliži vreme za zamenu. Nađite logo „Michelin Man“ na ivičnom delu gume i bićete u stanju da vidite rubove u okviru šare gume. Ukoliko je površinska guma u ravni sa ovim rubom, to sugeriše da se približavate graničnoj vrednosti od 1,6 mm.

Ukoliko niste sigurni, najbolje je da proveru izvrše profesionalci.

Izbor najboljih guma za Vaše vozilo

Uzmite u obzir koji automobil vozite. Da li vozite vozilo kompaktne klase, SUV vozilo ili vozilo na hibridni pogon? Vrsta automobila koji vozite igraće važnu ulogu u Vašoj kupovini. Različitim vozilima su potrebne različite gume, i važno je da kupite prave gume i kada se radi o bezbednosti na putu i kada je reč o sredstvima koja izdvajate. Ali postoji nekoliko stvari koje treba razmotriti pre izbora određene opcije.

Veličina gume

Polovina procesa kupovine guma jeste da znate veličinu guma. Kada to znate, sužavanje pretrage postaje mnogo lakše. Sve gume imaju niz brojeva i slova ispisan na bočnom zidu, a koji predstavlja njihovu veličinu i specifikacije. Na primer, guma na kojoj je upisano 255/55R18 105V na bočnom zidu može se razložiti kako sledi:

  • 255 - širina gume u mm
  • 55 - profil gume. Odnos visine bočne stranice prema širini [Visina/odeljak = 55%]
  • R - izvedba = radijalna
  • 18 - unutrašnji prečnik u inčima
  • 105 – Indeks opterećenja. Maksimalno opterećenje = 925 kilograma (kg)
  • V – Indeks brzine. Maksimalna brzina = 240 km/h

Uvek treba da uparite Vaše gume u skladu sa najvišom brzinom Vašeg vozila.

Označavanje guma

Počev od 2012. godine, sve gume se prodaju uz upotrebu sistema obeležavanja koji podseća na sistem koji se koristi za belu tehniku. Sistem je razdvojen u tri dela i uobličen tako da Vam olakša izbor pri kupovini novih guma.

  • Ekonomičnost potrošnje goriva – klasifikacije se kreću u opsegu od A do G, s tim da je A najveća a G najniža ekonomičnost. Ova vrednost definiše koliko energije se gubi pri kotrljanju vozila. Na gume otpada 20% potrošnje goriva Vašeg vozila, a razlika između najboljih i najlošijih performansi može biti oko 7,5%.
  • Prianjanje na mokrom kolovozu – klasifikacije se kreću u opsegu od A do G, s tim da je A najveća a G najniža vrednost. Ovaj pokazatelj upućuje na zaustavni put na mokrom kolovozu. Javlja se razlika od oko 2,5 m u zaustavnom putu pri 80 km/h između svake klasifikacije. Razlika kod gume sa oznakom F (u odnosu na A) može biti čak 18 m.
  • Buka – klasifikacija se prikazuje kao zvučnik sa tri talasne dužine i odnosi se na spoljnu buku koju stvara Vaša guma. Ukoliko je neki zvučni talas zacrnjen, onda je isti tri ili više decibela ispod propisa koji će važiti u budućnosti. Dva zvučna talase podrazumevaju usklađenost sa sadašnjim i budućim propisima, dok tri zvučna talasa znače usklađenost sa sadašnjim ali ne i sa propisima koji će se primenjivati u budućnosti.

Ovu informaciju možete koristiti pri poređenju cena

Povezani tekstovi

Najnovije sa bloga

Prijavite se za newsletter
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.