Zamena plivajućeg zamajca

Zamena plivajućeg zamajca

Zamena plivajućeg zamajca u predviđenom intervalu održava sistem prenosa snage u optimalnom stanju.

Savremeni dizel motori veoma naglo razvijaju veliki obrtni moment pri malom broju obrtaja i time opterećuju sve komponente u sistemu prenosa snage motora na točkove. Da bi se ublažio taj udar i da bi se zaštitio pre svega menjač, razvijen je uređaj za ublažavanje vibracija i trzanja pri oštrom ubrzavanju odnosno plivajući zamajac.

Plivajući zamajac imaju i novija vozila sa benzinskim motorom i turbo punjačem ali problemi vezani za zamajac nisu toliko izraženi kao kod dizelaša.

Zašto je potrebna zamena plivajućeg zamajca

Neispravan plivajući zamajac utiče na rad ostalih komponenti u prenosu snage a među najizloženijim su radilica, kvačilo, menjač. Ignorisanje nepravilnog rada zamajca, može dovesti do kvara navedenih delova ili čak do pucanja radilice i nepredvidive štete.

Najčešći znakovi neispravnog plivajućeg zamajca:

  • Trzanje i lupanje pri naglom dodavanju gasa
  • Vibracije i zveckanje u praznom hodu
  • Vibracije i udari pri startovanju i gašenju motora

Koliko često se menja plivajući zamajac

Rok trajanja plivajućeg zamajca u velikoj meri zavisi od načina vožnje i ispravnosti svih komponenti prenosa snage. Nepravilan rad motora ili neispravno kvačilo prenose više vibracija koje plivajući zamajac mora da amortizuje.

Uobičajena kilometraža pri kojoj se menja zamajac je između 150-200.000 kilometara.

Na trajnost zamajca utiču:

  • Način vožnje (naglo kretanje, brzo otpuštanje kvačila, oštra vožnja)
  • Ispravnost komponenti prenosa snage

Da li je blokiranje ili ugradnja fiksnog zamajca pametna odluka?

Zamena plivajućeg zamajca nije jeftina intervencija i kreće se od nekoliko stotina do preko hiljadu evra, u zavisnosti od modela vozila. Pri ovom saznanju pojedini vozači u pokušaju da smanje troškove, pribegavaju jeftinim rešenjima kao što su blokiranje plivajućeg zamajca ili ugradnjom fiksnog zamajca. Takvo rešenje nije u skladu sa predviđenom konstrukcijom motora jer plivajući zamajac tu postavljen da štiti delove motora i prenosa snage. Potencijalna ušteda dovodi do preteranog naprezanja radilice i menjača što obično rezultira mnogo skupljim kvarovima.

Povezani tekstovi

Najnovije sa bloga

Prijavite se za newsletter
Naša Web stranica koristi "kolačiće" koji ne sadrže lične podatke, i koriste se radi olakšanog korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem prihvatate njihovu upotrebu.
Na sledećem linku možete saznati više i odabrati podešavanja. Za detalje o zaštiti podataka, možete se informisati na stranici politika privatnosti.